Op initiatief van Bee Deals is afgelopen zomer bij de grote kwekersbijeenkomst over veiligheid en milieu in Boskoop een speciale sessie georganiseerd rond het thema bijen, duurzame boomkwekerij en de markt. De Boskoopse kwekers nemen deel aan de Bee Deal Boskoop en vonden de aanwezigheid van de markt bij deze sessie erg belangrijk. Directeur Frank van der Heide van Tuinbranche Nederland (koepel van alle tuincentra van Intratuin tot Ranzijn) en CLM (Bee Deal) adviseur Peter Leendertse gingen op deze avond in verschillende rondes met in totaal meer dan 100 kwekers de discussie aan over deze thema’s. Van der Heide was zeer helder in zijn signaal: Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, ook voor de consument die in het tuincentrum rondloopt op zoek naar mooie bloemen, planten en bomen. De Tuinbranche laat jaarlijks uitgebreid consumentenonderzoek doen.

 

 

 

 

 

 

Frank van der Heide:

“Het gaat hard. We zien een snelle ontwikkeling. Dit betekent dat we ook de kweker die aan onze tuincentra levert vragen mee te gaan in deze ontwikkeling. De planten kweken met insecticiden die een risico vormen voor bijen kan niet meer. Onze tuincentra willen groen zijn en groen blijven!”

De kwekers reageerden zeer verschillend. Sommige kwekers bleven in eerste instantie wat hangen in de discussie over bestrijdingsmiddelenbeleid:

“Wij hebben de middelen nodig om een mooi product te leveren, en de overheid moet daar voor zorgen.”

Andere kwekers waren al een stap verder en beaamden het verhaal van directeur van der Heide. Eén van de kwekers verwoordde het als volgt:

“De marktbeweging naar aandacht voor bijen en duurzaamheid is helder. Wij gaan zorgen dat we die producten kweken en leveren, en vragen daarvoor een passende waardering.”

Adviseur Leendertse riep de kwekers op ambitie te tonen. Hij gaf aan dat ‘groen’ steeds belangrijker wordt en veel aandacht krijgt:

“Met groen hebben we goud in handen.”

Deze speciale sessie die plaatsvond bij de gebroeders van Eijk was een succesvol onderdeel van de Bee Deal Boskoop.