Al jarenlang heeft Jansen-Dongen een samenwerking met Mike Caruana, aardappelteler op Malta. Ook telers daar vinden het belangrijk om het leven van de bij zoveel mogelijk te stimuleren. Mike helpt daarom mee aan de ontwikkeling van bijvriendelijke gebieden. Jansen-Dongen is beschermheer van dit project.

Bijenteelt op Malta heeft een lange geschiedenis. De Grieken noemden het eiland Melite, dat is afgeleid van het Griekse woord voor honing: meli.
Op het platteland vind je zogenaamde “Migbha“, die dateren uit Punische tijden. In deze bijenstallen werden tot de jaren 50 bijen gehouden in aardewerken potten. Die potten zonder bodem waren gemaakt van klei en aan de bovenkant hadden ze een sluiting met kleine gaatjes. Deze potten werden geplaatst onder bomen of gaten in puinmuren; zo waren ze goed beschermd. Degenen die rijk genoeg waren bouwden zelfs bijenstallen in hun velden; met speciaal kamers, met openingen in de muren. De openingen boden toegang tot de potten, zodat bijen op een beschermde manier af en aan konden vliegen op de potten.
Veel van deze muren staan nog steeds op Malta en worden ook nu nog gebruikt om bijen te houden; daarnaast zijn ze erg mooi om te zien.

Origineel artikel verschenen in Mash News Daily, huisblad van Jansen-Dongen.

Romeinse bijenstal op Malta, aardappelteler voor Jansen-Dongen