Routekaart Bijenlandschappen

Positieve trend aantal bestuivende insecten door Bijenlandschap!
Een bijenlandschap is niet alleen een geschikt landschap voor bestuivende insecten, maar ook de benaming van een divers netwerk van partijen dat daaraan werkt. De Groene Cirkel Bijenlandschap liet zien dat samenwerking in een Bijenlandschap echt een verschil kan maken voor bestuivers: na acht jaar bijenlandschap is de dalende trend van bestuivende insecten in het gebied op de monitoringslocaties omgebogen naar een positieve.

Routekaart Bijenlandschap: overzicht, aandachtspunten en succesfactoren
Inmiddels zijn er veel meer ‘Bijenlandschappen’. Een aantal beginnende initiatieven zijn vier jaar gevolgd door de Kennisimpuls Bestuivers om te leren over succesfactoren en aandachtspunten voor een effectief bijenlandschap. Deze hebben we vastgelegd in de Routekaart Bijenlandschap.

De routekaart geeft beginnende netwerken houvast bij hun ontwikkeling: wat zijn belangrijke zaken om aan te denken bij het opstarten van een netwerk? Netwerken die al langer actief zijn kunnen zichzelf evalueren aan de hand van de routekaart: hoe ontwikkelt het netwerk zich en waar kunnen ze misschien extra energie op zetten om meer impact te hebben?

Contact met het Netwerk Bijenlandschappen
Op 24 mei 2022 zijn zowel de Routekaart als het boekje Helpdesk Bijenlandschap gepresenteerd op de landelijke bijeenkomst Bijenlandschappen te Culemborg, georganiseerd vanuit de Nationale Bijenstrategie. Wilt u in contact komen met het netwerk van Bijenlandschappen? Laat dit ons weten of neem contact op met Nicky Kruizinga via nationalebijenstrategie@minlnv.nl.

Helpdesk Bijenlandschap (boek voor advies op maat)
Aanvullend vindt u in het boekje Helpdesk Bijenlandschap adviezen op maat voor een diversiteit aan terreintypes: tuinen, erven, parken, bermen, bedrijventerreinen en recreatie- en natuurgebieden.