Vanuit Bee Deals willen we jullie graag wijzen op het nieuwe seizoen van ‘Red de Lente’, de podcast over bestrijdingsmiddelen. In de 1e aflevering van seizoen 2 blijkt de burger diverse bestrijdingsmiddelen in huis te hebben en te gebruiken, niet alleen tegen onkruid op de stoep, ook tegen mieren, wespen en bijen in en om huis en tegen vlooien bij hond en kat.

Opmerkelijk is dat het controversiele bestrijdingsmiddel imidacloprid (ook wel bekend als ‘bijengif’) nog toegelaten is als ‘diergeneesmiddel’ in antivlooienbanden- en druppels en in mierenlokdozen. Er is een risico dat de stof in het milieu terecht komt en schade veroorzaakt aan het waterleven en bijen. En ook andere stoffen die al lange tijd in de landbouw zijn verboden, zijn nog steeds beschikbaar voor de burger. Zo ook fipronil, omstreden vanwege risico voor de gezondheid en bekend vanwege het eierschandaal.

Margot Veenenbos, adviseur bij CLM,  wijst erop dat veel van deze middelen niet nodig zijn:

Er zijn vaak alternatieve methoden en de ongebruikte middelen zijn eenvoudig af te voeren via het Klein Chemisch Afval van de milieustraat.

Deze aflevering is te beluisteren via uw favoriete podcastmedium. Komende weken zal podcastmaker Dirk de Bekker ook in gesprek gaan met de keten en met de politiek.

Het gehele persbericht vindt u hier.