Aardbeienteler Arjen Kok, golfbaanbeheerder Kees Ravensbergen en melkveehouder Theo van Goch, gezamenlijk winnaars van de Bee Deals fotowedstrijd 2019, bekeken op 13 september met ballonvaarder Roy Gommer en journalist Bas Moerman de Bommelerwaard vanuit de lucht.

Arjen Kok, deelnemer aan de Bee Deal tussen Jumbo, The Greenery en groente- en fruittelers, doet samen met Koppert een driejarige proef hoe je nuttige insecten als bijen en hommels, maar ook sluipwespen, die al lang in de kasteelt worden gebruikt, ook in de buitenteelt kunt inzetten zonder dat ze wegvliegen. Regelmatig stuurt Arjen foto’s op van bloeiende borders en nuttige insecten…

Kees Ravensbergen zaaide – samen met collega Cees van de Noort – inheemse bloemen en plaatste op strategische plaatsen nestelgelegenheid voor bijen op ‘hun’ golfbaan. Ze doorbraken daarmee de vrees van veel mensen dat deze insecten op een golfbaan voor overlast zorgen. In de Bee Deal Boskoop werken zij samen met boomkwekers en de gemeente Alphen aan den Rijn. En zij doen regelmatig (foto)verslag van hun acties, zie de bijenorchisfoto van Cees van de Noort hierboven en de golfbaanfotocollage hiernaast, gemaakt door Kees Ravensbergen.

Theo van Goch is actief veldmedewerker van De Capreton, een vereniging voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer in de Bommelerwaard, die actief boeren en burgers ondersteunt met het inzaaien van bloemrijke perceelsranden en het bouwen van bijenhotels. De Capreton is een voortrekker van de Bee Deal Bommelerwaard, waarin ook waterschap Rivierenland, Dunea drinkwaterbedrijf en de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel participeren.

Vanuit de lucht stelden ze vast dat het rivierenlandschap prachtig is en nog volop bijvriendelijke maatregelen verdient.